Lizbona: Fado gdzie słuchać? Najlepsze miejsca z muzyką fado w Lizbonie [Mapa, opinie + ceny]

Fado Lizbona Portugalia muzyka przewodnik

Muzyka fado i Lizbona są ze sobą ściśle połączone. Fado to jedna z tych rzeczy, z których słynie nie tylko Lizbona, ale i cała Portugalia, gdyż to właśnie z muzyką fado wielu kojarzy się Lizbonę i przepiękną Portugalię. Gdzie jednak słuchać, które lokale, restauracje i kluby fado są najlepsze, która są najsłynniejsze, gdzie można usłyszeć gwiazdy fado najwyższego formatu, a które miejsca są bardziej lokalne, z mniej podniosłą oraz turystyczną atmosferą? Zapraszamy do naszego zestawienia, które prezentuje najlepsze lokale, kluby, bary i restauracje z fado w Lizbonie.

Co znaczy w tym przypadku najlepsze miejsca z muzyką fado w Lizbonie? Najlepsze pod różnym względem – w naszym zestawieniu, subiektywnym i opartym na prywatnych doświadczeniach, prezentujemy różne lokale z fado na żywo – zarówno te dla miłośników fado, gdzie posłuchać można tej muzyki w najbardziej profesjonalnej odmianie, jak i te chętnie odwiedzane przez turystów, oraz te mniej turystyczne, małe lokalne, gdzie często można spotkać wielu miejscowych, a śpiewają w nich lokalni artyści.


Poznaj opcje wycieczek po Lizbonie w języku polskim – poznaj Lizbonę w najlepszy sposób, Lizbonę widzianą oczami jej mieszkańców.
Napisz do nas e-mail: info@infolizbona.pl lub skontaktuj się przez formularz kontaktowy dostępny na końcu tego tekstu.

Lizbona Muzyka Fado na żywo - gdzie polecane restauracje bary knajpy domy najlepsze fado w Lizbonie poradnik opinie ceny rekomendacje Alfama Portugalia polski przewodnik


Czy warto wybrać się na fado w Lizbonie?

Bo czy warto wybrać się posłuchać fado na żywo w Lizbonie? Tak i to zdecydowanie? Warto poznać, podczas naszych wakacji w Lizbonie, jak prezentuje się fado na żywo – czy to przy portugalskiej kolacje ze specjałami lokalnej kuchni, czy to przy kieliszku doskonałego portugalskiego wina. Na żywo muzyka fado robi duże wrażenie! Jest to wieczór pełen emocji, pełen portugalskiej duszy i nie tylko doskonałej portugalskiej muzyki, często w najlepszym wykonaniu.

Czym jest muzyka fado i dlaczego Portugalia ją kocha?

Słowo “fado” oznacza dosłownie los, przeznaczenie i jest to słowo, które ściśle wiąże się z muzyką fado. Jest to muzyka, która według wielu źródeł powstała w XIX wieku w biednych dzielnicach portowych miast Portugalii, przede wszystkim w lizbońskich kwartałach Alfama i Mouraria. Często fado to melancholijna pieśń, wykonywana przez jednego wokalistę przy akompaniamencie dwóch gitar – gitary klasycznej i gitary portugalskiej.

O czym jest muzyka fado? Muzyka ta jest najczęściej jest o miłości, często niespełnionej lub tragicznej, o tęskności, dawnych czasach, śmierci, ale również o bardziej pozytywnych lub przyziemnych tematach, jak życie codzienne lub historie ludzkie. Pierwszą udokumentowaną pieśniarką była Maria Severa, ale za największą artystkę fado, uznawaną za królową, międzynarodowy symbol i wzorzec artysty tego gatunku uznawana jest wieczna gwiazda fado – Amalia Rodrigues. Od kilku lat ta typowa dla Lizbony muzyka przeżywa swój renesans, a 27 listopada 2011 roku, jako styl popularnych pieśni, zostało wpisane na listę listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Gdzie słuchać fado i jak wygląda koncert fado w Lizbonie?

Najczęściej fado jest grane w klimatycznych restauracjach i klubach fado, gdzie koncert jest połączony z możliwość zamówienie kolacji, kieliszka wina lub drobnych przekąsek. Obowiązuje zasada, że gdy fadista (osoba wykonująca muzykę fado) śpiewa, to nie można rozmawiać, ani przeszkadzać w koncercie. Najczęściej występ trwa 15-30 minut, po czym jest przerwa na konsumcję i zamawianie oraz przede wszystkim bardzo często na zmianę muzyków. Muzyka na żywo najczęściej jest grana od godziny 20.00 do 24.00, w niektórych lokalach dłużej. Najczęsciej wstęp jest bezpłatny, jednak czasami restauracje wprowadzają kwotę 5-25 € doliczaną do rachunku za możliwości posłuchania fado lub wprowadzają limit na konsumpcję (przeważnie jest to 15-25 €/osobę). Nie jest to jednak regułą, dzięki czemu bez trudu można znaleźć lokale i restauracje, gdzie nie ma żadnej dodatkowej opłaty za wieczór zfado na żywo.

TOP 9 | Miejsce, gdzie najlepiej słuchać muzyki fado w Lizbonie

1. Senhor Vinho

Jest to elegancki, urządzano w stylu rustykalnym, lokal położony w dzielnicy Lapa. Często odwiedzany przez osobistości ze świata polityki i sztuki. Senhor Vinho w Lizbonie to zdecydowanie jeden z najlepszych domów fado w Lizbonie prezentujący tą muzykę na najwyższym światowym poziomie. Nie gorzej ma się tam również kuchnia, które oferuje duży wybór grillowanych ryb i owoców morza. Lokal słynie również z gulaszu z cielęciny. Ceny należą do wyższych, ze względu na prestiż oraz światowy poziom, który jednak cały czas nie zatracił portugalskiej atmosfery,

  • Adres: Rua do Melo Lapa 18 |  1200-723 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Codzienne od 21.00-02.00
  • Więcej info + rezerwacja: www.srvinho.com
Fotos de Sr. Vinho, Lisboa

2. Clube de Fado w Lizbonie

Mario Pacheco, znakomity gitarzysta, który grał z najlepszym fadistami na świecie, w tym Camane, Ana Sofia Varela, Marizą, jest właścicielem tego pięknego i szanowanego lokalu na Alfamie. Clube deFado jest jednym z najlepszych miejsc w Lizbonie, aby usłyszeć profesjonalne fado, a na przestrzeni lat przyciągał i przyciąga dalej najsłynniejszych fadistów Portugalii. Budynek, w którym mieści się restauracja, jest bardzo wiekowy, dzięki czemu goście mogą zjeść posiłek pod ceglanym sklepieniem z ciekawym wystrojem. Reputację klubu potwierdzają liczne zdjęcia na ścianach przedstawiające najsłynniejszych muzyków, którzy grali lub śpiewali w tym miejscu. Ceny wysokie.

  • Adres: Rua São João da Praça 86 – 94, 1100-521 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Codzienne od 21.30-24.00
  • Więcej info + rezerwacja: www.clube-de-fado.com
Fotos de Clube de Fado, Lisboa

3. A Baiuca na Alfamie

Jest to mały lokal zlokalizowany w centrum Alfamy, jedno z najlepszych miejsc, by posłuchać amatorskiego fado, bez patosu i światowej sławy nazwisk. Muzyka na żywo jest grana od czwartku do poniedziałku, a często jest okazja posłuchać piosenek własnych muzyków i ich interpretacji najsłynniejszych utworów klasyki muzyki fado. Lokal oferuje również prostą i smaczną kuchnię, a jego największym plusem jest unikalna atmosfera. Niespodzianką jest dwóch kucharzy, Carla i Paula, którzy czasami zamieniają obowiązki kuchenne, by zachwycić publiczność swoim śpiewem. Z racji małych rozmiarów lokalu warto zrobić wcześniej rezerwację.

  • Adres: Rua de São Miguel 20, Lizbona
  • Godziny otwarcie: Od czwartku do poniedziałku 20.00-24.00
  • Więcej info + rezerwacja: +351 21 886 7284
Fotos de A BAIUCA, Lisboa

4. Timpanas

Jest to dom fado otworzony w 1960 roku i nieprzerwanie działający od tego czasu. Jeden z najbardziej znanych lokali z tą muzyką Lizbony, który gościł w swojej historii już wielu znakomitych muzyków i artystów. Co ciekawe, restauracja inscenizuje również pokazy folklorystyczne, podczas których tancerze w tradycyjnych strojach oczarowują publiczność pokazany nawiązującymi do tradycji folkloru Portugalii. Mocną stroną  Timpanas, obok oczywiście muzyki, jest karta dań z wieloma daniami kuchni regionalnej, w tym wiele potraw z północy Portugalii, gdyż szef kuchni jest z Tras-os-Montes.

  • Adres:  Rua Gilberto Rola 22, 1350-155 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Od środy do poniedziałku 19.300-02.00
  • Więcej info + rezerwacja: www.timpanas.pt
Fotos de Timpanas, Lisboa

5. Bar z fado: Pastel do Fado w Lizbonie

Mały, prosty lokal zlokalizowany w centrum Alfamy. Plusem jest to, że czasami mają również muzykę popołudniu. Dojedziemy tam bez trudu słynnym tramwajem 28, gdyż miejsce jest zlokalizowane poniżej punktu widokowego św. Łucji. Brak opłat za słuchanie muzyki, dzięki czemu wieczorem można się raczyć występem przy kieliszku wina bez obawy o rachunki lub konieczność zamawianie czegokolwiek większego. Jedzenie proste – może nie ma super specjałów w menu, jednak nie to jest ważne w tym miejscu. Kilka win regionalnych w karcie. Plusem lokalu jest brak jakichkolwiek opłat za słuchanie lub minimalnych kwot, które trzeba wydać na konsumpcję. Wcale również nie jest źle widziane, gdy przyjdziemy posłuchać lizbońskiej muzyki duszy tylko przy kieliszku wina. Minus: czasami można odnieść wrażenie, że lokal jest nastawiony bardzo turystycznie, dzięki czemu momentami atmosfera się zatraca.

  • Adres: Rua Limoeiro 10, 1200 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Codziennie. 11.30-13.30 i 19.30-24.00 Poza sezonem, od września do lutego, pn.-pt. 20.00-22.00
  • Więcej info + rezerwacja: www.pasteldofado.com
Pastel do Fado Fado w Lizbonie

6. Restauracja Sr. Fado w Lizbonie

Sr. Fado jest prostym miejscem, gdzie można posłuchać doskonałego fado. Gospodarze Duarte Santos i Ana Marina traktują gości jak rodzinę, roztaczając domową atmosferę w całym lokalu. Karta dań słynie z owoców morza przygotowywanych w trosce o jakość i smak, choć menu nie posiada zbyt wielu pozycji. Muzyka jest doskonała, w tradycyjnej formie i bardzo emocjonalne. Jeśli ktoś szuka miejsca bez zbytniego patosu, a z domową atomosferę, to Sr. Fado jest idealnym lokalem. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja.

  • Adres: Rua dos Remédios 176, 1100 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Fado od czwartku do niedzieli 21.00-02.00
  • Więcej info + rezerwacja: www.srfado.wix.com/srfado
Fotos de Sr. Fado de Alfama, Lisboa

7. O Faia w Lizbonie

Początki lokalu O Faia sięgają roku 1947, kiedy był to mały bar. Przez lata budynek został poddany renowacji i rozbudowy, a dziś jest jednym z najczęściej polecanych miejsc z fado w Lizbonie. Wnętrze wciąż zachowuje swój rustykalny charakter, a szef kuchni Carlos Abreu i jego zespół każdego wieczoru gotują dania tradycyjnej portugalskiej kuchni. Czasami lokal gości światowej sławy muzyków, często również jest też wybierany przez grupy. Ceny za danie główne od 20-25 € w górę.

  • Adres: Rua da Barroca 54-56, 1200-050 Lizbona
  • Godziny otwarcia: Od poniedziałku do soboty w godzinach 21.30-01.00
  • Więcej informacji + rezerwacja: www.ofaia.com
Fotos de O Faia, Lisboa

8. Fado w Lizbonie: Parreirinha de Alfama

Ten klub został otworzony ponad 50 lat temu i obecnie jest jednym z najstarszych domów fado Lizbony. Lokal wybierany również przez mieszkańców, którzy często wychowywali się tuż obok. Miejsce jest przytulne i kameralne, a atmosfera bardzo autentyczny. Wystrój wnętrz niewiele się zmienił na przestrzeni lat, a piękne azulejos dekorujące ściany wciąż zachwycają. Właściciel lokalu nie tylko zachwyca swoim głosem, ale również gotuje, a specjalność domu jest arroz de tamboril, czyli ryż z żabnicą. Dodatkowo lokal w swoim menu posiada również propozycje dla wegetarian.

  • Adres: Beco Espírito Santo 1, 1100-222 Santo Estêvão – Lizbona
  • Godziny otwarcia: Muzyka na żywo codziennie w godzinach 20.30-02.30
  • Więcej informacji + rezerwacja: www.parreirinhadealfama.com
Fotos de Parreirinha de Alfama, Lisboa

9. Mesa de Frades w Lizbonie

Ostatnimi czasy lokal bardzo modny wśród Polaków, bo wypromowany przez Marcina Kydryńskiego w książce “Lizbona. Muzyka moich ulic”. Na pewno warto się wybrać, gdyż rekomendacja Kydryńskiego nie jest przypadkowa. Lokal nie jest duży, ale bardzo klimatyczny. Kiedyś był to pałac, następnie sklep i bar, a teraz restauracja. Ściany zdobią XVIII wieczne panele z płytek azulejos. Bogata karta win. Mimo, że lokal do najtańszych nie należy (cena za kolację dla 1 os 60€), to fado ma najwyższym poziomie, a jedzenie również bardzo dobre.

  • Adres: Rua dos Remédios 139A , 1100-222  – Lizbona
  • Godziny otwarcia: Muzyka od poniedziałku do soboty od 23.00, kolacje serwowane od 20.00
  • Więcej informacji + rezerwacja: +351 917 029 436

Lizbona Muzyka Fado na żywo - gdzie polecane restauracje bary knajpy domy najlepsze fado w Lizbonie poradnik opinie ceny rekomendacje Alfama Portugalia polski przewodnik


Inne polecane lokale z fado w Lizbonie:

Poniżej prezentujemy kilka dodatkowych propozycji z muzyką fado, gdzie można posłuchać portugalskiej muzyki duszy na żywo, a której również działają już od lat i są pewne oraz sprawdzone. Na stronach www każdego lokalu można sprawdzić dokładnie godziny, kiedy są występy oraz informacje, jak zrobić rezerwację. Wszystkie te miejsca są zlokalizowane w bezpośredniom centrum Lizbony.

Fado Lizbona Portugalia muzyka przewodnik

Chcesz zarezerwować jeden z powyższych lokali? Potrzebujesz pomocy w wyborze najlepszego dla Ciebie na udany wieczór z muzyką na żywo w Lizbonie? Zapraszamy do kontaktu mailowo info@infolizbona.pl lub przez formularz kontaktowy.

Zobacz, gdzie słuchać fado, na mapie najlepszych miejsc w Lizbonie z muzyką fado


Zależy Ci na unikalnym zwiedzaniu Lizbony i poznaniu jej tajemnic? Potrzebujesz pomocy w planowaniu ciekawego pobytu w Lizbonie? Skontaktuj się z nami – z przyjemnością Ci pomożemy!


Powiązane wpisy

13 komentarzy. Przeczytaj je poniżej lub dodaj kolejny

  • Bronka napisał/a:

    Chciałam zapytać gdzie w Lizbonie można potańczyć salsę cubane?

    Odpowiedz
    • Krzysztof Gierak napisał/a:

      Można np. w Bar Cubano na Tv. da Queimada 4 lub Dance Factory Studios na R. Soares dos Reis 11A

      Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
    • Marta napisał/a:

      Witam serdecznie Bronka,

      Jestem ciekawa czy udalo Ci sie potanczyc salse cubane w Lizbonnie?
      Jesli tak czy mozesz molecic jeszcz jakies kluby?

      Odpowiedz
  • Maciek napisał/a:

    Witam! Bardzo ciekawe zestawienie. Niestety żadnego z nich jeszcze nie znam. Swego czasu polecono mi Maria da Mouraria. Sprawdziłem i okazało się, że faktycznie jest to miejsce z duszą. Zastanawiam się, czy znacie, a jeśli tak, to jak je oceniacie w porównaniu z domami fado przedstawionymi we wpisie.

    Odpowiedz
  • Marzena Paździerz napisał/a:

    Witam czy może Pan polecić jakąs wypozyczalnie samochodów, z pełnym ubezpieczeniem, “uczciwą”

    Odpowiedz
  • Włodek Klepacki napisał/a:

    Mam pytanie z innej beczki. Najlepiej z piwem. Jestem fanem rzemieślniczego wydania tego trunku. Są jakieś popularne miejsca z lokalnymi ciekawostkami?

    Odpowiedz
  • Karolina Malek napisał/a:

    wybieram się do Lizbony 22.10.grupa 6 osób dorosłych tzw. weekend odpoczynku od dzieci 😉 proszę polecić miejsce z Fado i świeżym jedzeniem najlepiej owoce morza klimat odstresowujący.Tak mamy mało czasu i chcemy spędzić go intensywnie bo wylot juz w poniedziałek wieczorem.dodam może to ułatwi znaleść coś godnego polecenie blisko hotelu Hotel Lis baixa.

    Będę mega wdzięczna- bo czasu stosunkowo pozostało mało.

    Odpowiedz
    • Polecam Casa de Linhares lub Mesa de Frades – nie są to tanie lokale, ale fado na bardzo dobrym poziomie + dobre jedzenia. Nie są one również daleko do Państwa hotelu.

      Pozdrawiam i udanego wyjazdu do Lizbony!

      Odpowiedz
  • Paweł napisał/a:

    Które z tych lokali jest “przystępne cenowo”? Czy np. w sobotni wieczór wymagana jest wcześniejsza rezerwacja stolika?

    Odpowiedz
    • “Przystępny cenowo” to pojęcie bardzo względne:) Na pewno do tańszych lokali należą Casa de Linhares i Faia. Wybierając się w weekend warto zrobić wcześniej rezerwację, aby po prostu mieć pewność, że nie będzie problemów z miejscem. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  • Kwiatas napisał/a:

    Moje pytanie jast z calkiem innej beczki, acz kolwiek zwiazane z muzyka 😉 czy w Lizbonie istnieje PUNK bar, sala koncertowa dedykowana ostremu rockowemu graniu…(hard rock cafe – sciecowka oczywiscie odpada) ? na fado juz nigdy nie dam sie namowic, 10 lat temu moja przyjaciolka ciagala mnie po kafejkach przez kilka wieczorow, panszczyzne odrobilem z nawiazka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj nowy komentarz

Imię jest wymagane.
Adres email jest wymagany.
Nieprawidłowy adres URL. (http://example.com)