Smaki Lizbony: Ser Azeitão z gór Arrábida

Ser Azeitao Lizbona Portugalia Portugal Quejio

Queijo de Azeitão, czyli ser Azeitao, to jeden z najpopularniejszych portugalskich serów. Jest on produkowany w bliskiej odległości od Lizbony, a dostaniemy go w większości sklepów oraz lokali nie tylko w Lizbonie, ale i całej Portugalii. Queijo de Azeitao ma miękki, kremowy miąższ o wyjątkowym smaku, który jest wysoko ceniony wśród wielbicieli serów portugalskich. Jeśli zatem jesteśmy w Lizbonie, a ser Azeitao jest produkowany w jej bliskiej odległości, bo tylko nie całą godzinę jazdy samochodem na południe od Lizbony, to zdecydowanie warto spróbować tego specjału!

A jak jest produkowany Queijo de Azeitão i co ma wpływ na jego walory smakowe lub jaka jest historia producji sera Azietao oraz wreszcie, gdzie dokladnie jest produkowany Azeitão? Zebraliśmy wszystkie najważiejsze informacje  o serze Azeitao w jedym miejscu, abyście jedyne, o co muieli się martwić, to w jakim lokalu lub z jakim winem spróbować lejącego się Queijo de Azeitão.

Historia Queijo de Azeitao

W nawiązaniu do legendy w przeszłości pasterz Gaspar Henriques de Paiva sprowadził do wioski Azeitão owce z regionu Beira, by zrobić ser na wzór serów z regionu Serra da Estrela, za którym tęsknił. Nauczył on lokalnych rolników, jak wytwarzać ser na wzór sera ze swojego regionu i tak powstał słynny ser Queijo de Azeitao, który od lat zdobywa różne nagrody. Pierwsze sery miały wagę od 1 do 1,5 kg, jednak potem waga została zmniejszona najpierw do 330 gram przez Frederico Franco de Paiva – syna Gaspar Henriques de Paiva, a następnie do 250 gram ze względów handlowych.

Ser Azeitao Lizbona Portugalia Portugal Quejio
Ser Azeitao przed podaniem

Historia produkcji sera Azeitao ma już ponad 130 lat, a obecnie skupia na południe od Lizbony w regionie  Serra da Arrábida w miejscowościach Setubal, Sesimbra i Palmela. Mówi się, że najsłynniejszą wioską produkującą ser Azeitao w Portugalii jest Quinta do Anjo, gdzie działa również stowarzyszenie ARCOLSA – Associação Regional dos Criadores de Ovinos Leiteiros da Serra da Arrábida odpowiedzialne za regulacje dotyczące produkcji słynnego sera.

Ser Azeitao Lizbona Portugalia Portugal Quejio
Quejio de Azeitao

Queijo de Azeitão i jego specyfika

Ser Azeitao ma miękki, kremowy miąższ o kolorze od białego do kości słoniowej ze skórką, która jest cienka i jasnożółta. Jest produkowany w formie cylindrów o średnicy 8cm i wysokości 5 cm. Sprzedawany jest owinięty w pergaminowy papier. Jest produkowany z mleka owiec, które pasą się w górach Serra da Arrabida – zsiadłe mleko szczepione jest wegetariańską podpuszczką z kwiatów rośliny o nazwie karczoch hiszpański (łac. Cynara cardunculus, L.). Dzięki temu Queijo de Azeitão jest przesiąknięty zapachem kwiatowym pochodzącym z podpuszczki, a gdy wystarczająco dojrzeje smak staje się trawiasty z posmakiem mlecznym, czasami nawet lekko kwaśny. Dojrzewanie sera zajmuje od 20 do 40 dni, w zależności od okresu, kiedy jest produkowany.

Ser Azeitao Lizbona Portugalia Portugal Quejio
Tego sera warto szukać w sklepach!

Jak najlepiej spożywać ser Azeitao

Queijo de Azeitão może być podawany, jako przystawka, po posiłku, a nawet, jako deser. Powinień on być podawany w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze, po wyciągnięciu go z lodówki, zostawić na jakiś czas przed konsumcją, aby nabrał odpowiedniej temperatury . Ser można kroić w plastry, jednak bardzo dobrze sprawdza się wycięcieć górnej części sera i wybieranie łyżeczką półpłynnego kremowego miąższu. Ser najlepiej podawać z czerwonymi winami z regionu – na przykład z winnic José Maria da Fonseca lub Bacalhôa Vinhos de Portugal.