Lizbona: Kuchnia portugalska – co jeść w Lizbonie?

Kuchnia portugalska dorsz po portugalsku

Kuchnia portugalska jest ściśle związana z kuchnią śródziemnomorską. Będąc w Lizbonie bez problemu znajdziemy restauracje serwujące rozmaite specjały portugalskiej kuchni. Warto zapoznać się również z tym, jak wygląda portugalskie śniadanie, obiad i kolacja i o których godzinach są one serwowane. Co jednak jeść w Lizbonie, jakie są tradycjne potrawy kuchni portugalskiej, z czego one się składają, co wybrać owoce morza, ryby, czy może dania wegetariańskie? Zapraszam do przewodnika po portugalskiej kuchni i jej potrawach, który ułatwi, a na pewno uprzyjemni, zwiedzanie Lizbony.

Smakując portugalską kuchnię warto zwrócić również uwagę na wpływ byłych portugalskich posiadłości kolonialnych, co objawia się często m.in. w stosowanych przyprawach. Te przyprawy to piri piri (małe, ogniste papryczki chili), pieprz czarny, a także cynamonu, wanilia i szafran. Oliwa z oliwek jest jedną z podstaw kuchni portugalskiej zarówno do gotowania, jak i przyprawianie. Czosnek jest szeroko stosowany, a do tego takie zioła, kolendra i pietruszka.

Kuchnia portugalska

Śniadania portugalskie często składają się z świeżego chleba z masłem, szynką, serem lub przetwory owocowe oraz kawy, mleka (często pije się kawę pół na pół z mlekiem) oraz herbaty lub gorącej czekolady.  Słodkie wypieki są również bardzo popularne, jak również płatki śniadaniowe, zmieszane z mlekiem lub jogurtem i owocami. Lunch serwowany jest od południa do +/- godziny 14 lub 15, a po nim serwowany jest obowiązkowy deser z mocną kawą.  Kolacje serwowane są zazwyczaj późno, bo około godziny 20 – 21.

Ryby i owoce morza w Portugalii

Portugalia posiada dobrze rozwinięty przemysł rybny, co znajduje m.in. odzwierciedlenie w spożyciu ryb i owoców morza – kraj ten ma najwyższy w Europie współczynnik spożycie ryb na mieszkańca. Ryby podaje się grillowane, gotowane, duszone, smażone, czy nawet opalane. Najważniejszą z nich jest bacalhau (dorsz), który jest gatunkiem ryby najczęściej spożywanym w Portugalii, a jednocześnie jest on narodową potrawą Portugalczyków.  Mówi się, że istnieje ponad 365 sposobów, aby przyrządzić  dorsza, jeden na każdy dzień roku. Dorsz jest prawie zawsze kupowany suszony i solony, ponieważ portugalska tradycja połowów dorsza na północnym Atlantyku rozwinęła się przed wynalezieniem chłodzenia, zatem za każdym razem, przed przyrządzeniem, dorsz jest moczony w wodzie lub czasei w mleku. Najsłynniejsze i najlepsze potrawy to „bacalhau á gomes de sá” (pieczony w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiony jajami na twardo i czarnymi oliwkami), „bacalhau a brás” oraz „bacalhau dourado” (dwa dość podobne dania, rybę dodaje sie do jajecznicy z cebula i drobno pokrojonymi ziemniakami) oraz „bolinhos de bacalhau” (krokiety z dorsza).

Kuchnia portugalska dorsz po portugalsku
Dorsz po portugalsku | Źr. www.wikipedia.pt

Również popularne są świeże sardynki z grilla, ośmiornice, kalmary, mątwy, kraby, krewetki, homary, langusty i wiele innych skorupiaki. Będąc w restauracji warto spróbować potrawy nazywanej „caldeirada” –  jest to gulasz składający się z różnych ryb i skorupiaków z ziemniakami, pomidorami i cebulą. Tuńczyk jest powszechnie dostępny w kontynentalnej Portugalii.  Puszkowane sardynki lub tuńczyk podawane podawane z gotowanymi ziemniakami lub czarną fasolą i jajkiem na twardo są popularnym posiłkiem,  gdy nie ma czasu w portugalskim domu, by przyrządzić coś bardziej skomplikowanego.

Mięso i drób w Portugalii

Jedzenie mięsa i drobiu na co dzień było przywilejem klas wyższych w dawnych wiekach w Portugalii. Z dawnych wieków zachowała się m.in. potrawa o nazwie „cozido à portuguesa” –  w jej skład zależy od wyobraźni kucharza i budżetu. W jej skład powinna wchodzić: wołowina, wieprzowina, sól, kilka rodzajów kiełbas, świńskie nogi, szynka, ziemniaki, marchew, rzepa, ciecierzycy , kapusta i ryż.

Inna popularna potrawa to „tripas à moda do Porto”, czyli  flaki z białą fasolą. Mówi się, że potrawa ta pochodzi z 14 wieku, kiedy Kastylijczycy oblegali Lizbonę i zablokowali wejście do Tag, skutkiem czego Lizbona pozbawiona była dostaw żywności.  W Alto Alentejo (północ Alentejo) jest bardzo popularne danie z płuc, krwi i wątroby przyrządzne w dwóch odmianach: z wieprzowiną i jagnięciną. Nazywane ono jest „sopa de serrabulho”, jeśli jest wykonane z wieprzowiny lub „sarapatel”, jeśli jest wykonane z jagnięciny.

Potrawy portuglaskie zdjęcia portugalia kuchnia
Cozido à portuguesa | Źr. ww.wikipedia.com

Będąc w Lizbonie warto spróbować również dania „alcatra”, czyli , wołowiny marynowanej w czerwonym winie i czosnku, a następnie pieczone.  „carne de porco à Alentejana”, to smażone wieprzowina z małżami, bardzo popularna w różnego rodzaju restauracjach w całej Portugalii, a mająca swoje korzenie na południu kraju. Legenda mówi, że danie to zostało opracowane, aby przetestować nowych Żydów nawróconych na chrześcijaństwo, gdyż wieprzowina i skorupiaki, to dwa nie koszerne składniki, których zjedzenie miało udowodnić, czy nowo nawrócenie całkowicie zerwali z żydowską wiarą.

„Alheira”, to żółta kiełbasa z Tras-os-Montes, podawana z pieczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, która pierwotnie składa się z samego mięsa drobiowego, jednak obecnie często można w niej znaleźć również mięso wieprzowe.

Warzywa w kuchni portugalskiej

Warzywa, które są popularne w kuchni portugalskiej obejmują pomidory, kapuste, cebule. Jeśli chodzi o dania na bazie warzyw, to najpopularniejszym daniem jest „feijoada” – jest to ciężki gulasz z fasoli, chleba, czasami ryżu, przyrządzany w żaroodpornym naczyniu, a wszystko to skąpane jest w smaku czosnku, kolendry, czasami z dodatkiem owoców morza.  Ziemniaki i ryż są bardzo popularne w kuchni portugalskiej. Jeśli chodzi o serwowane sałaty i surówki, to dominują przede wszystkim proste dania z różnych rodzajów sałaty, pomidorami i cebulą z octem winnym i oliwą. Zupy wykonane z różnych warzyw są powszechnie dostępne, jedna z najbardziej popularnych to „caldo verde”, wykonana ziemniaków, jarmużu i plastrów kiełbasy Chouriço.

Caldo Verde zupa portugalia kuchnia
Zupa caldo verde | Źr. www.wiipedia.pt

Portugalskie sery

Istnieje szeroki wybór portugalskich serów, zwłaszcza wykonanych z koziego lub owczego mleka, lub obu jednocześnie. Zazwyczaj są to bardzo mocno przyprawione i pachnące sery. Na Azorach, jest rodzaj sera produkowanego z mleka krowiego o pikantnym smaku – jego nazwa to „queijo de São Jorge”. Tradycyjna kuchnia portugalski nie obejmuje sera w swoich receptur, więc jest zazwyczaj spożywane na własną rękę przed lub po głównym daniu. Inne znane sery takie jak „Queijo de Azeitão”, „Queijo de Castelo Branco” i „Queijo da Serra da Estrela”, który jest bardzo silny w smaku, można jeść miękkie lub bardziej dojrzała.

Ser Queijo São Jorge Portugal Portugalia sery
Ser São Jorge | Źr. www.wikipedia.pt

Portugalskie ciasta i desery

Wiele z tradycyjnych, portugalskich ciast i deserów, powstało w średniowiecznych klasztorach, kiedy to desery i słodkości stanowiły dodatkowe źródło zarobku dla mnichów i mniszek. Głównym składnikiem tych wypieków był żółtka. Powszechne jest przekonanie, że średniowieczne zakony stosowały duże ilości białek do różnych celów, w związku z czym pozostawały żółtka, które postanowiono przerobić na rozmaite słodkości.  Nadmiar ilość żółtek, w połączeniu z dużą ilością cukru, pochodzącąego z kolonii portugalskich był inspiracją do stworzenia wspaniałych receptur wykonanych z żółtek. Nazwy tych deserów są zwykle związane z życiem zakonnym i wiarą katolicką. Przykładami są m.in. „barriga de freira” (brzuch zakonnicy), „papos de anjo” (skrzydło anioła) i „toucinho Céu” (bekon z nieba).

Bogate desery na bazie jaj są bardzo popularne w Portugalii i są często doprawione przyprawami, takimi jak cynamon i wanilia. Najbardziej popularne są „leite-creme” (deser składający się z kremu jajecznego pokrytego karmelem), „arroz doce” (popularne pudding ryżowy).

Pasteis de Nata Portugal Portugalia ciastka desery
Pasteis de nata | Źr. www.wikipedia.pt

Ciasta i ciastka są również bardzo popularne w Portugalii. Większość miast posiada lokalną specjalność, zwykle opartą na jajkach lub śmietanie. Najpopularniejsze są zdecydowanie, pochodzące z Lizbony, ale popularne w całym kraju, „pasteis de nata”. Są to małe ciastka z kremem, które jada się posypane cukrem pudrem i cynamonem. Inne popularne słodkości to „bola de Berlim”, „pao de-lo” i „tentúgal”.

Szukasz restauracji w Lizbonie? Sprawdź zestawienie polecanych restauracji w Lizbonie >>>

  • świetny artykuł na pobudzenie smaku przed wyjazdem do Portugalii 🙂