Jeropiga na zimne dni w Lizbonie i do pieczonych kasztanów!

Jeropiga Geropiga Portugalia Wino Kasztany Likiery Kuchnia Portugalska

Jeropiga, czasami nazywana również geropiga lub geropica, to tradycyjny portugalski alkohol, który często bardzo dobrze sprawdza się na zimniejsze dni w Portugalii, czy to portugalskiej jesieni, czy zimy. Mimo, że jeropiga słynie głównie z okazji święta św. Marcina, kiedy to jest wypijana w całej Portugalii w ogromnych ilościach, jako najlepszy dodatek do pieczonych kasztanów, to jednak warto spróbować jeropigi nie tylko na św. Marcina. Alkohol jeropiga dostaniemy w całej Portugalii i nie ma z tym żadnego problemu, a czy warto przywieźć ją ze sobą, jako pamiątkę? Mimo, że nie jest tak słynna jak wino Porto lub wino zielone, to odpowiedź brzmi: jak najbardziej tak.

Nie przypadkowo jednak wybraliśmy listopad, by napisać kilka słów o alkoholu jeropiga, gdyż to właśnie w listopadzie w Portugalii spodziewa się największe ilości jeropgii. Jeropiga podobno smakuje najlepiej właśnie w listopadzie – czy to z pieczonymi kasztanami oprószonymi solą, czy suszonymi figami lub daktylami. Poznajcie, czym jest dokładnie Jeropiga, jak się ją produkuje i jakie są najpopularniejsze marki Jeropigii.

Czym jest Jeropiga?

Jeropiga to połączenia wina, alkoholu  aguardente oraz cukru, czyli trochę prościej jest to słodki likier winny, który powstaje z połączenia moszczu winnego (młodego, niskoalkoholowego wina) z cukrem oraz alkoholu wysokoprocentowego destylowanego z wina gronowego. Dodanie do moszczu winnego aguardente powoduje zatrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu jeropiga jest alkoholem słodkim oraz mocnym (ok 15-18% alkoholu). Jest to jednocześnie wino lub likier winny, jak czasami jeropiga jest nazywana, ciężkie, jednak dobre w smaku, które nie musi być mieszane z żadnymi innymi alkoholami lub napojami.

Jeropiga Geropiga Portugalia Wino Kasztany Likiery Kuchnia Portugalska
Idealne połączenie? Wino i kasztany!

Jeropiga według tradycji miała powstać setki lat temu i została wymyślona przez farmerów. Do dzisiaj produkowana jest nie tylko na skalę przemysłową, ale często i samodzielnie przez mieszkańców, gdyż sposób jej powstawania jest stosunkowo łatwy i nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu.

Jeropiga Geropiga Portugalia Wino Kasztany Likiery Kuchnia Portugalska
Jeropiga świetnie komponuje się ze z smakiem pieczonych kasztanów – polecamy!

Jeropiga i Portugalia

Jest to tradycyjny portugalski alkohol, który zyskuje z roku na rok coraz większą popularność. Pije się najwięcej w listopadzie, gdyż to właśnie 11. listopada odbywa się święto św. Marcina, czyli po portugalsku „Dia de São Martinho”. Przysłowie portugalskie mówi „No dia de São Martinho, come se castanhas e bebe se vinho”, czyli na św. Marcina je się kasztany i pije się wino. Co najczęściej pije się do pieczonych kasztanów? Właśnie jeropige, która tego dnia jest podawana w wielku lokalach, barach, pubach i restauracjach.

Jeropiga Geropiga Portugalia Wino Kasztany Likiery Kuchnia Portugalska
Butelka jeropigi w sklepie kupimy już od 2-3€

Jednak jeropiga to doskonała propozycja nie tylko do kasztanów, ale również do suszonych owoców, orzechów lub ciast z bakaliami. Jest to wino słodkie i mocne, dzięki czemu świetnie dodaje energii w zimniejsze dni.  Czasami jeropigę nazywa się uboższą wersją wina porto – bez znaczenia, jak ją nazwiemy, to warto usiąść na chwilę w jednym z lizbońskich barów lub kiosków i do pieczonych kasztanów zamówić sobie kieliszek jeropigi.

  • mniodek

    opru- co? jak się pisze „oprószony”? 😉

    • Dziękuję za czujność, a jednocześnie przepraszam za chochlika. Już poprawione! Pozdrawiam serdecznie